Awards and Honours Current Affairs - Current Affairs 2025

1. Which renowned playback singer received the Padma Shri in 2025 for his contributions to the field of art?

  1. Sonu Nigam
  2. Arijit Singh
  3. Shreya Ghoshal
  4. Kumar Sanu

Answer: B) Arijit Singh

2. Which veteran Marathi actor was awarded the Padma Shri in 2025 for his contributions to cinema?

  1. Nana Patekar
  2. Sachin Pilgaonkar
  3. Ashok Saraf
  4. Vikram Gokhale

Answer: C) Ashok Saraf

3. Which Grammy-winning Indian musician received the Padma Shri in 2025 for his contributions to music and environmental advocacy?

  1. Ricky Kej
  2. A. R. Rahman
  3. Zakir Hussain
  4. Shankar Mahadevan

Answer: A) Ricky Kej

4. Who became the first Indian-origin musician to win an American Music Award (AMA)?

  1. A. R. Rahman
  2. Ravi Shankar
  3. Anoushka Shankar
  4. Raja Kumari

Answer: D) Raja Kumari

5. Which field did Victor Ambros and Gary Ruvkun win the 2024 Nobel Prize for?

  1. Chemistry
  2. Peace
  3. Physiology or Medicine
  4. Literature

Answer: C) Physiology or Medicine

6. Who were awarded the Nobel Prize in Physics 2024 for their contributions to artificial neural networks and machine learning?

  1. Alain Aspect and John Clauser
  2. Roger Penrose and Reinhard Genzel
  3. John Hopfield and Geoffrey Hinton
  4. Andre Geim and Konstantin Novoselov

Answer: C) John Hopfield and Geoffrey Hinton

7. Which scientist(s) won the Nobel Prize in Chemistry 2024 for advancements in protein structure prediction?

  1. Emmanuelle Charpentier and Jennifer Doudna
  2. David Baker and Roger Penrose
  3. Demis Hassabis and John Jumper
  4. Frances Arnold and Svante Paabo

Answer: C) Demis Hassabis and John Jumper

8. Who was awarded the Nobel Prize in Literature 2024?

  1. Olga Tokarczuk
  2. Abdulrazak Gurnah
  3. Han Kang
  4. Annie Ernaux

Answer: C) Han Kang

9. Who won the Nobel Peace Prize 2024 for efforts towards a nuclear weapon-free world?

  1. International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN)
  2. Nihon Hidankyo
  3. Greenpeace
  4. United Nations Office for Disarmament Affairs

Answer: B) Nihon Hidankyo

10. Who were awarded the 2024 Nobel Prize in Economic Sciences for their research on how institutions are formed and affect prosperity?

  1. Paul Krugman, Joseph Stiglitz, and Amartya Sen
  2. Daron Acemoglu, Simon Johnson, and James A. Robinson
  3. Esther Duflo, Abhijit Banerjee, and Michael Kremer
  4. Robert Shiller, Eugene Fama, and Lars Peter Hansen

Answer: B) Daron Acemoglu, Simon Johnson, and James A. Robinson